Salı 19 Mart 2019
Hiper Odak Uzaklığı

Çekim Teknikleri

2017/01/21 0

Hiper Odak Uzaklığı

 

Hiperfokal Mesafe Kılavuzu

 

Hiper odak uzaklığı kavramının anlaşılması kolaydır: bir lensi hiper odak uzaklığına odaklayın ve fotoğraftaki her şey sonsuzluğa yakın mesafeden keskin olacaktır. Peyzaj fotoğrafları genellikle hiper odak uzaklığında odaklanan objektifle çekilir; Yakın ve uzak nesneler fotoğraflarda keskin.

: Kavramının uygulanması çok sorulara yol açar odaklama hiper odak uzaklığını kullanmak için en iyi lensler? Bir mercek için hiper odak uzaklığı nedir? Hiper odak uzaklığına nasıl odaklanırım? Tam olarak hiper odak uzaklığına odaklanmak zorunda mıyım? Bu makalede, bir fotoğraftaki alan derinliğini en üst düzeye çıkarmak için hiper odak uzaklığının temellerine bakacağız.

Hiperfokal Mesafenin Tanımı

Hiperfokal mesafe
 

Mercek hiper odak uzaklığına odaklandığında, alan derinliği hiperfokal mesafenin yarısından sonsuzluğa uzanır.

Fotoğrafçılık , Phil Davis, 1972.

Hiper odak uzaklığı, yarım mesafeden sonsuzluğa kadar her şey alan derinliğine düşen odak noktasıdır.

John Shaw Manzara Fotoğrafçılığı , John Shaw, 1994.

Hyperfocal mesafe ayarı sadece anlamına süslü bir terimdir … mesafe ayarı üreten herhangi bir diyaframalanda büyük derinliği .

Objektif Seçimi

Normal ve geniş açı lensler (50mm ve 35mm kameralarda daha kısa mercekler) hiper odak uzaklığı odaklanmaya iyi adaydır. Bu merceklerin daha büyük f-sayılarına ayarlanmaları durumunda nispeten kısa hiper odak uzaklığı vardır. Örneğin, 35mm fotoğraf makinesinde 28mm lens için f / 16’ya ayarlanan hiper odak uzaklığı yaklaşık 5.5 fittir.Hiper odak uzaklığında odaklanan bu lensle çekilen bir fotoğrafta 2.75 fit’den sonsuza kadar her şey keskin olacaktır.

Telefoto lensler, hiper odak uzaklığı odaklama için nadiren kullanılır. Hiper odak uzaklığı bu lensler ile oldukça uzaktır.Örneğin, 35mm fotoğraf makinesinde 200mm lensin f / 16’ya ayarlandığı hiper odak uzaklığı yaklaşık 275 fittir.Hiper odak uzaklığında odaklanan bu lensle çekilen bir fotoğrafta yaklaşık 138 fit ile sonsuzluk arasındaki her şey net. 200 mm’lik bir objektifin, nesnelerin keskin olması için yakınında olmasını istediğiniz bir manzara fotoğrafı çekmek için kullanışlı olmadığını görebilirsiniz.

 

Hiperfokal Mesafeyi Hesaplama

Alan ölçeğinde derinliğe sahip bir objektife sahip olmanız için şanslıysanız, aşırı parmak mesafesini hesaplamak zorunda değilsiniz. “OkuOdaklama Hiper Mesafe üzerinde ölçeği nasıl kullanılacağını öğrenmek için aşağıdaki” bölümü.

Sen basit hiper odak uzaklığını hesaplayabilir hiperodak mesafe denklemi . Odak uzaklığı, f sayısı ve karışıklık çemberinin (veya daha doğrusu en az karışıklık çemberi) bir fonksiyonudur. Ancak, çekim yaptığınızda denklemi kullanmak istemezsinizdir. Bunun yerine, yalnızca birçok grafiklerden, değer tablolarından ve yazılımlardan birini kullanabilirsiniz. Bu araçlar belirli bir f-numarasına ayarlanmış bir mercek için hiper odak uzaklığını gösterecektir.

Yukarıda belirtildiği gibi, hiperfokal mesafe, karışıklığın çemberinin bir fonksiyonudur. Muhtemelen karışıklık çemberine yönelik birçok açıklama ile şaşkın olursunuz.”Uygun” karışıklık çemberine ilişkin tartışmalar 70 yıldan uzun bir süredir devam ediyor ve muhtemelen sonsuza dek öfkeli olacak.

Karışıklık çemberinin tartışılması bu makalenin kapsamı dışındadır. Bununla birlikte, 35mm film için 0.030 mm kullanmanızı öneririm. (Bkz. “Confluence Dairesi”.) Ancak, 35mm film için 0.030 mm kullanmanızı öneririm. ” Dijital Kameralar için Confusion Çemberleri ” Birçok kameralar için değerleri listeler. Bu karışıklık hesap daire Diğer kameralar için bir değer hesaplamak için yararlıdır.

Birçok kaynaklarına bağlantılar üzerinde link sayfası bu sitenin. Sen “hyperfocal mesafe hesap makinesi” veya “hiper odak mesafesi grafik” arayarak internette çizelgeleri onlarca değerlerin tablolar ve hesap bulabilirsinizgoogle.com .

DOFMaster Hiper Grafik , Windows işletim sistemleri için yazılım hiperodak mesafe çizelgeleri yazdırır.

DOFMaster Windows işletim sistemleri için yazılım mercek varil kazınmış için kullanılan alan ölçekler derinliği benzetilmiştir. Sahaya alabileceğiniz ölçekler (dairesel slayt kuralları) basmaktadır. Bu ölçekler herhangi bir mercek ve f sayısı kombinasyonu için hiper odak uzaklığını bulmak için hızlı ve kolay bir yol sağlar.

DOFMaster LE Palm cihazlar için bir program alanında alan ve hiper odak uzaklığını derinliği hesaplanması için kolay kullanımlı bir programdır. Bu alan hesap on-line derinliği de hiper odak uzaklığını hesaplar.

 

Hiperfokal Mesafeye Odaklanmak

 

İhtiyacınız olan hiperfonksiyon mesafesini veren bir mercek odak uzaklığı ve f sayısı kombinasyonuna karar verdikten sonra objektifi hiper odak uzaklığına odaklamanız gerekir.Objektifin mesafe ölçeği ve alan ölçeği derinliği olduğunda bu yapılması kolaydır. Ancak, çoğu modern objektifi bir mesafe ölçeği yoktur ve çoğu alan derinliği için kullanışlı derinliğe sahip değildir. Bu merceklerle odaklama yöntemleri aşağıda açıklanmaktadır.

Burada lensin hiper odak uzaklığına odaklanmasından sonra odağı değiştirmemeniz gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Bir SLR fotoğraf makinesinin vizörüne baktığınızda, mercekler aşırı odak mesafesine odaklandığında yakın nesnelerin keskin olmadığını göreceksiniz. Bunun nedeni objektif açıklığının geniş açık olmasıdır. Vizörde gördüğünüz alan derinliği, fotoğrafı çekmek için durduğunda objektif tarafından üretilen derinlikte değil. Kameranızın alan önizlemesi derinliği varsa, mercek tarafından hangi alan derinliğinin üretileceğini görebilirsiniz.

Yeni başlayanların odaklamayı, vizöre baktıklarında odaklanılacak nesnelerin yakınında bulunması için ayarlamaları yaygın bir uygulamadır. Fotoğraflarda hiperpokal mesafenin yarısından sonsuzluğa kadar olan nesnelerin kabul edilebilir derecede keskin olacağına ve odağı değiştirme cazibesine kapılmamacına güvenin.

Hiperfokal mesafeye odaklanmak için üç yöntem aşağıda açıklanmaktadır:

  • Objektif bir mesafe ölçeği ve alan ölçeği derinliği olduğunda

Bu resim bir mercek üzerindeki alan ölçeğinin derinliğini göstermektedir. Odaklanma dizininin her iki yanında f sayısı için renk kodlu dizinler bulunur.

Objektifi belirli bir f-sayısı için hiper odak uzaklığına odaklamak kolaydır: mesafe ölçeğinde sonsuzluk simgesi altında alan ölçeğinin derinliğinin bir tarafında f sayısı indeksini ayarlayın. Objektif, ilgili f-sayısı için hiper odak uzaklığına odaklanacaktır. Alan derinliği, hiperfokal mesafenin yarısından (odak endeksindeki mesafe skalasından okunabilen) sonsuza kadar değişir.

Yukarıdaki resimdeki objektif f / 16 için hiper odak uzaklığına odaklanmıştır. Odak indeksinin solundaki f / 16 için camgöbeği renkli indeks, mesafe ölçeğinde sonsuzluk simgesinin altına yerleştirilir. Odaklanma indeksinin sağındaki f / 16 için camgöbeği renkli indeks, mesafe ölçeğinde yaklaşık 9 fitte bulunur. Odak endeksi yaklaşık 18 fit’tir. Bu nedenle, bu örnek için, hiper odak uzaklığı yaklaşık 18 fit, mercek f / 16 olarak ayarlandığında alan derinliği yaklaşık 9 fit ile sonsuz arasında değişir.

Aşağıdaki resim, objektifin f / 8 ve f / 16 için hiper odak uzaklığına nasıl odaklanacağını göstermektedir.

Mercek bir mesafe ölçeğine sahipse ancak alan ölçeği derinliğine sahip değilse;

 

  • Bu resim, 35mm’lik bir kamera için 28mm-80mm’lik bir zoom lensinde mesafe ölçeğini göstermektedir. Objektif 28mm odak uzaklığına ayarlandı.

    Resimdeki objektife benzer objektiflerle hiper odak uzaklığına odaklanmak için aşağıdaki adımları izleyin:

 

Mercek odak uzaklığı ve diyafram açıklığı için hiper odak uzaklığını hesaplayın. Aşağıdaki resimde DOFMaster’in 28 mm’lik lensin f / 5.6’daki hiperfonksiyon mesafesini 0.025 mm’lik karışıklık dairesi olarak hesaplaması için nasıl kullanılacağı gösterilmektedir. DOFMaster’deki ölçeklerin, yukarıda tarif edilen objektif üzerindeki ölçeklerle aynı şekilde işe alacağına dikkat edin. Odak endeksinin sağ tarafında f / 5.6 için olan dizin sonsuzluk simgesinin altına yerleştirilir. Hiperfokal mesafe (18 feet), odak endeksindeki mesafe ölçeğinden okunur. Kabul edilebilir netlik (9 feet) yakın sınırı, odak endeksinin sağındaki f / 5.6 indeksindeki mesafe ölçeğinden okunur.

DOFMaster 28mm lens için alan ölçeği derinliği

 

Objektifi, resimde gösterildiği gibi hiper odak uzaklığına odaklayın. F / 5.6’daki 28mm lens için hiper odak uzaklığı yaklaşık 18 fittir. Alan derinliği hiperfokal mesafenin yarısından sonsuzluğa kadar değişir.

  • Mercekler üzerindeki mesafe terazileri, odaklanmanız gereken tam hiper odak uzaklığını nadiren gösterir.Örneğin, yukarıda gösterilen ölçek, yalnızca 4 fit, 5 fit, 7 fit, 10 fit, 20 fit ve sonsuzluk gösterir. Hiper odak uzaklığının ölçeğin üzerinde nerede olduğunu tahmin etmelisiniz. “Bkz Alan Derinliği Teorisi terazilermesafeleri bir ölçekte işaretlenmiştir nasıl bir açıklama için”. Hiper odak uzaklığının mesafe ölçeğinde nerede olduğundan emin değilseniz, hiper odak uzaklığının biraz ötesine odaklanmak en iyisidir; “bakın Field Tahmini Hiper mesafe bu kadar neden bir açıklama için” aşağıda.

 

Objektifte mesafe ölçeği yoksa

Birçok mercekte mesafe ölçeği yoktur. İşte bu lensleri hiper odak uzaklığına odaklamak:

 

Mercek odak uzaklığı ve diyafram açıklığı için hiper odak uzaklığını hesaplayın. Aşağıdaki resim DOFMaster’ın, karışıklık dairesi için 0,025 mm kullanarak, f / 16’da 50mm’lik bir objektif için hiper odak uzaklığını hesaplamak için nasıl kullanılacağını göstermektedir. Bu örnek için hiper odak uzaklığı yaklaşık 21 fittir.

DOFMaster 50mm objektif için alan ölçeği derinliği

 

Objektifi hiper odak uzaklığındaki bir nesneye (zemin, ağaç dalı, on yaşındaki çocuğunuzun fotoğraf makinesini aldığınızda vs. çalıştırmayın) odaklayın.Tahmin yeteneğinden emin değilseniz, aşırı odak uzaklık değerinin biraz ötesine odaklayın. Kendinize biraz engel sağlamak için bir durağı durdurun (örneğin, f / 16 için aşırı odak uzaklığı için tahmin edin ve merceği f / 22’ye kadar durdurun). “BkzAlanında Tahmini Hiper mesafe aşağıda daha ayrıntılı bilgi için”.

 

Sahada HiperFokal Mesafenin Ölçülmesi

 

Mercekinizde mesafe ölçeğinde hiper odak uzaklığı ölçmek zorunda değilsiniz. Yukarıda açıklandığı gibi, mercek odak indeksini ölçek üzerindeki mesafenin tam tersine ayarlayabilirsiniz. Diğer merceklerle birlikte, hiper odak uzaklığına ölçmeniz gerekir, böylece nereye odaklanacağınızı bileceksiniz. Ayrıca, bu makalenin bir sonraki bölümünde anlatıldığı şekilde mesafeyi de tahmin edebilirsiniz.

Kamera konumundan hiper odak uzaklığını ölçmenin tek yolu, bir bant ölçümü kullanmaktır. Genellikle alanda bir şerit ölçüsü olmayacağından, muhtemelen tam hiperpokal mesafeyi ölçemezsiniz. Ayrıca, formülleri kullanarak hesaplanan hiper odak uzaklığı, gerçek fotoğrafik mercekler için makul bir tahmin. Hyperfocal mesafe denklemi hiçbir kalınlığında tek eleman lense varsayar “ince mercek” denkleminden, türetilmiştir. Tam olarak herhangi bir gerçek fotoğrafik mercek için geçerli değildir.

Objektifi tam olarak hiper odak uzaklığına odaklamak zorunda değilsiniz. Objektifi elinizden gelen en iyi odaklanın ve tahmin etme yeteneklerinden emin değilseniz, aşırı odak uzaklığının biraz ötesine odaklayın. Örneğin, hiper odak uzaklığı 12,2 fit olduğunda, yaklaşık 15 feet’e odaklanın.Ardından, biraz daha fazla alan derinliği elde etmek için bir durağı (örneğin, f / 11’den f / 16’ya kadar) durdurun. Daha fazla ayrıntı için aşağıda “Alanda Hiperfokar Mesafenin Tahmini” kısmına bakın.

Kamera konumundan sahadaki aşırı odak uzaklık değerine kadar iki yolu ölçebilirsiniz:

  • Hiper odak uzaklığındaki bir nesneye bir cep aralığı ölçer koyun. Daha sonra lensinizi odaya odaklayın.Lazerli mesafe tarayıcıları mevcuttur, ancak genellikle sadece fotoğraf çalışmaları için satın almak çok pahalıdır. Ayrıca, lazerli mesafe tarayıcılarının çoğu, hiper odak uzaklığı odaklama için yaygın olarak kullanılan mesafeleri ölçmez.1930’lu yıllardan 1960’lı yıllara kadar bir çok satıcı, mesafeleri ölçmek için kullanılabilen cep teleskopları üretti. Bu rangefinders bugün üretilmediği halde, eBay’de 15 $ – 20US $ karşılığında satın alınabiliyor. Aşağıda Hugo Meyer cep mesafe tarayıcısı gösterilmektedir. Bu cihazları aramak için eBay’de “cep aralığı göstergesi”, “cep aralığı bulucu” ve “Kodak servis aralığı göstergesi” arayın.

  • Bu kullan basit mesafe ölçer hiper odak uzaklığını ölçmek için. Mesafelerinizi işaretleyerek gözleriniz için kalibre ettiğiniz, sadece üçgen bir karton parçası. Bu cihazı kullanmak, muhtemelen mesafeyi tahmin etmekten biraz daha iyidir.

Sahada HiperFokal Mesafenin Tahmini

 

Mercekinizde bir mesafe ölçeği yoksa ve bunun için bir ölçü ölçüm aracınız yoksa, hiper odak uzaklığına ölçmeyi tahmin edebilirsiniz. Neyse ki, hiper odak uzaklığı normal ve geniş açılı mercekler için kamera konumuna yakın. Yani, yeterli doğrulukla mesafeyi tahmin edebilmelisiniz.

Birçok şeyin uzunluğu konusundaki bilgilerinizi kullanarak, alanda mesafe hakkında bazı iyi tahminler yapabilirsiniz.Örneğin, evimin genişliği ve uzunluğuna aşina olduğumdan, yaklaşık 25 fit ve 40 fit’lik mesafeleri biraz kesin olarak tahmin edebilirim. Arabam yaklaşık 12 metre uzunluğundadır, bu yüzden bu bilgiyi kullanıyorum (örn. “Bir araba uzunluğunda”), odak mesafesini tahmin etmek için kullanıyorum.

Hiper odak uzaklığının kamera konumundan nerede olduğunu en iyi tahmininizi kullanın ve lensinizi oraya odaklayın. Ardından, kendinize biraz engel sağlamak için bu kuralları uygulayın:

  • Lens odaklanıldığında sonsuz en az bir buçuk odak mesafesi her şey alan derinliği olacak ötesinde hiper odak uzaklığını.
  • Odak noktası tahmininde ön plana odaklanmak yerine hiper odak uzaklığının ötesine odaklanmak daha iyi.
  • Hiperfokal mesafeyi hesaplamak için kullandığınız f-durağından bir durağı durdurun.

Hiper odak uzaklığı fotoğrafları için bir objektifi odaklamak için bu kuralların nasıl uygulandığını görelim.

Objektifin hiper odak uzaklığının ötesine odaklandığı zaman, en az bir buçuk odak uzaklığından her şey derinliktedir. Kabul edilebilir netlik sınırının gerçek yakın sınırı odak mesafesinin 1/2’inden az olacaktır. Örneğin, hiper odak uzaklığı f / 8 için 12.3 fit ve merceğin mesafe ölçeği 7 ve 15 fit gösterir. Objektifi 15 fitte odaklayın. En azından 7,5 fit’ten sonsuzluğa kadar olan herşey alan derinliğinde olacaktır. Bu örnek için, alan derinliğinin 1.4 fit (15/2 – 12.3 / 2 = 1.4) kadar vazgeçersiniz. Alan derinliğinde ek 1,4 fit eklemek için bir durağı f / 11’e kadar durdurun.

Odak noktası tahmininde ön plana odaklanmak yerine hiper odak uzaklığının ötesine odaklanmak daha iyi. Hiper odak uzaklığının önünde odaklanırsanız uzak nesneler keskin olmayacaktır. Diyelim ki f / 8’e ayarlanmış 50mm lensli bir 35mm fotoğraf makinesi var. Bu örnek için hiperfokal uzaklık 12.2 fittir. Odak noktası 15 fit olduğunda, en azından 7,5 fit ile sonsuzluğa kadar olan her şey keskin olacaktır. Odak noktası 10 fitte olduğunda alan derinliği yaklaşık 5,5 fit ila 50 fit arasında değişir; 50 fitin üzerindeki nesneler keskin olmayacaktır.

Hiperfokal mesafeyi hesaplamak için kullandığınız f-durağından bir durağı durdurun. Örneğin, f / 11 için aşırı odak uzaklığına odaklanın ve lens f-stopunu f / 16 olarak ayarlayın. Durdurmak kabul edilebilir netlik yakın mesafesini kameranın konumuna daha yakın hale getirir.Durdurma, genel olarak herhangi bir odaklama veya tahmin hatası hesaba katacak kadar fazladan derin alan derinliği verecektir.

 

Sahada Hipfokratik Mesafeyi Kullanmak – Bir Örnek

 

İşte McDonald Gölü’nün bu fotoğrafı için odağı nasıl belirledim:

Canon G2 objektifi için alan ölçeği veya hiper odak uzaklığı tablosu derinliğine (8mm’e yakınlaştırma) sahip değildim.Bununla birlikte, f / 8’de hiperfokal mesafenin 10 fitten daha az bir şey olduğunu biliyordum. Yani, odağı 10 feet’e ayarladım. Hiper odak uzaklığının ötesine odaklanarak iki şey biliyordum. Birincisi, alan derinliği sonsuzluğa uzanırdı.İkincisi, 1/2’in ötesinde her şey odak mesafesi (bu durumda 5 fitin ötesinde her şey) keskin olurdu.

G2 objektifi için alan ölçeğinin derinliğine göre, 8mm lens 8 / 8’e ayarlanmış ve 10 fitte odaklanmış olarak, gerçek alan derinliği 3 fit ila sonsuza kadardır. Hiperfokal mesafe 4,5 fittir. Tam olarak hiper odak uzaklığına odaklanmış olsaydım, alan derinliği 2,25 fit’den sonsuza kadar değişirdi.Bu yüzden, gerçek uygulamada 10 adımda odaklanarak yaklaşık 9 inç ön plandaki netliği kaybettim. Bu 9 inç fotoğrafta bile değil.

Sonuç

 

Hiper odak uzaklığının gerçek fotoğrafik mercekler için makul bir tahmin olduğunu unutmayın. Hiper odak uzaklığının biraz ötesine odaklanın ve fotoğrafta en azından 1/2 netleme mesafesinden sonsuzluğa kadar her şeyin keskin olacağını bileceksiniz.

Giriş bölümünde yer alan sorulara verilen yanıtlar şunlar:

Hiper odak uzaklığını nasıl hesaplayabilirim, veya merceklerim için hiper odak uzaklıkları tablosunu veya çizelgesini nereden bulabilirim? Kullanarak hesaplayın hiperodak mesafe denklemi , DOFMaster Hesap Makineleri (solda bağlantılar) kullanın, internet üzerinde pek çok hesap birini kullanın veya internetten bir grafik ya da tablo indirin.

Kullanılacak en iyi lensler ve f-stoplar nelerdir?Normal ve geniş açılı mercekler (35mm format için 50mm veya daha kısa objektifler) ve nispeten büyük f-sayıları (küçük diyafram açıklıkları) kamera yakınında hiper odak uzaklığı oluşturur.

Hiper odak uzaklığına nasıl odaklanırım? Bunlardan birini deneyin yöntemleri .

Merceğin alan ölçeği derinliği veya mesafe ölçeği yoksa, hiper odak uzaklığına nasıl odaklanırım? Bu deneyin yöntemi .

Tam olarak hiper odak uzaklığına odaklanmak zorunda mıyım? Hayır. Hiper odak uzaklığının kamera konumundan nerede olduğunu en iyi tahmin edin.Hiper odak uzaklığının biraz ötesine odaklanın ve fotoğrafta sonsuzluğa odak uzaklıkından en az 1/2 oranında her şey keskindir. Kendine biraz boşluk bırakmak için bir durağı bırakın.





ABOUT AUTHOR

KADİR
The author didn't add any Information to his profile yet.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *