Çarşamba 20 Mart 2019
MANZARA FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZİN KESKİN OLMAMASININ 6 SEBEBİ

Çekim Teknikleri

2018/06/16 0

MANZARA FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİZİN KESKİN OLMAMASININ 6 SEBEBİ

Güzel bir hafta sonu. Fotoğraf çekmek için çok uygun bir hava var ve dışarı çıkıp manzara fotoğrafçılığı adına güzel kareler çıkartmak istiyorsunuz. Harika bir manzaralar buluyorsunuz. Manzara fotoğraf çekim tekniklerini birer birer uygulayarak fotoğraf çekimini tamamlıyoruz.

Daha sonra evin yolunu tutuyorsunuz. Bilgisayarı açıp çektiğiniz manzara fotoğraflarına bakıyorsunuz. Ama o da ne! Büyük çoğunluğunda keskinlik yok…

Bu yazımızda manzara fotoğraf çekimi yaparken keskinliği sağlamak adına nelere dikkat etmeliyiz onu ele alacağız. Hadi başlayalım.

1. Enstantane hızının çok yavaş olması

Manzara fotoğrafçılığı nda ve diğer fotograf çekimlerinde keskinliği etkileyen en belirgin şeylerden biri enstantane hızımızdır. Yavaş bir enstantane ( rakamsal olarak yüksek ) hızı kullandığımızda keskinlik çok iyi olmayacaktır. Bunun nedeni otomatik veya yarı otomatik çekim modunu kullanmanız veya durum için ideal olmayan bir deklanşör hızını manuel olarak seçmeniz olabilir.

Bunu örnekleyebiliriz.  Örneğin, 14 mm’lik bir lens için, bir tripod olmadan saniyenin 1 / 14’ünden daha yavaş bir enstantane hızı kullanmazdım. 200mm için, saniyenin 1 / 200’ünden daha yavaş bir enstantane hızı kullanmaktan kaçınıyorum ya da tripod kullanıyorum.

 

Alternatif olarak, daha hızlı bir enstantane hızı elde etmek için ISO’yu artırabilir veya daha geniş bir diyafram kullanabilirsiniz. Ama, ISO’nun artırılmasının veya diyaframı açmanın görüntü kalitesi üzerinde de bir etkisi olacağını unutmayın… ( noise gibi, alan derinliği gibi )

2. YANLIŞ DIYAFRAM KULLANIMI

Seçilen diyafram değeri çok önemli diyebiliriz. Diyaframın görüntüyü nasıl etkilediğini anlamak için sabit bir konu belirleyip onu farklı diyafram değerlerinde çekin ve aradaki farkları görün derim. Mesela f2.8 gibi bir diyafram kullanılırken ki genel netliğimiz, f13 diyaframı ile çekim yaparken olduğundan daha düşük olacaktır.

f2.8 diyafram değerinde seçilen nokta keskin olabilir, ancak görüntünün geri kalanı odak dışında olacak ve genel olarak bulanık bir görünüme neden olacaktır.

f22 gibi daha dar bir diyafram kullanırken, genel keskinliğin azaldığını fark edeceksiniz.

Her senaryo için ideal diyaframı bulmak zor olabilir ama bunu deneme yanılma yöntemiyle zamanla zaten oturtacaksınız.

 

3. ÇEKİM YAPARKEN MAKİNEYİ TİTRETİYORSUNUZ

Keskin görüntülerin nasıl çekileceği hakkında fikirler yürütürken aslında dikkat etmemiz gereken şeylerin en başında tripod kullanmaya özen göstermek olabilir. Tabiki makineyi bir tripoda bağlamak beklediğimiz keskin sonuçları alacağız anlamına gelmez. Sadece bize ekstra önlem aldırmış olur ve titreşimi en aza indirmiş oluruz.

Makinemizin deklanşörüne basarken azda olsa mutlaka titreşim olmasına sebep oluruz. Bu hızlı enstantane değerlerinde çok belli olmasa yavaş enstantane değerlerinde çekim yaparken fotoğrafın bulanık çıkmasına sebep olacaktır.

Bu yüzden makinemizi bir tripod üzerine yerleştirelim ve mümkünse bir kablolu veya kablosuz deklanşör alarak makineye çekim yaparken hiç elimiz ile temas etmeyip kumanda ile deklanşöre basalım. Bu sayede titreşim neredeyse sıfıra inecektir. Kablolu veya kablosuz deklanşörümüz yok ise makinemizin zamanlayıcısını çalıştırıp o şekilde de çekimi yapabiliriz.

4. DOĞRU TRIPOD SEÇİMİ YAPMAK

Manzara fotoğrafçılığına yeni başlayan bir arkadaş hafif bulutlu ve rüzgarlı bir havada dışarı çıkarak manzara fotoğrafı çekmek istiyor. Makinesini tripoda kuruyor. Enstantane hızını gayet iyi ayarlıyor, kablosuz deklanşörü de var. Çekimi yapıyor ama fotoğraflar nedense bulanık keskin değil.

Aslında bunun en bariz sebebi kullandığı tripod kaynaklı. İnternette gördüğü 10 dolarlık bir tripod alınıyor. Sonra çekim sırasında makinenin kurulduğu zeminde iyi değilse veya hava rüzgarlıysa tripod inanılmaz sarsılıyor. Buna fotoğrafa etki ediyor ne yazık ki.

Bu yüzden tripod seçerken lütfen ucuza kaçmayın. Ucuza kaçmanız hem fotoğrafın kalitesine etki edecek hemde daha önemlisi rüzgar vb. şey yüzünden tripodun devrilmesi sonucu makineniz büyük zararlar görecektir. O yüzden biraz paraya kıyıp makinenizin ve lensinizi taşıyabilecek taşıma kapasitesi olan sağlam ürünleri tercih edin.

 

5. DÜŞÜK KALITELI LENS KULLANIYORSUNUZ

Her makine ile her lens ile fotoğraf çekilebilir. Bunun aksini kimse iddaa edemez.

Ancak, işin içine görüntü kalitesi çok iyi olsun farklı olsun derseniz o zaman kaliteli ekipmanlar kullanmak şart oluyor. Çekeceğimiz her konuya göre lens ve makine seçimi yapmalıyız.

Bir çok kişiden ”makineye değil, lenslere yatırıp yap” lafını çok duymuşsunuzdur. Bunun sebebi ise objektifin makineye göre daha uzun soluklu aynı kaliteyi size verebiliyor olması diyebiliriz. Şöyle bir durum var bana göre.

Çok iyi bir makine sahibiyiz diyelim. Makinemizin değeri 5 bin TL. Bu makinenin en iyi özelliklerini belirgin hale getirmek ve onun iyi bir makine olduğunu göstermek için onun önüne kaliteli bir lens takmamız gerekiyor. Makine ne kadar iyi olursa olsun önüne takacağımız objektif büyük oranda belirleyici oluyor.

Bu yüzden lens seçimlerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Bu maddenin başında da belirttiğim gibi çekeceğimiz konuya göre lens seçimi yapmalıyız. Manzara fotoğraf çekimi yaparken geniş açı bir objektif seçeceğimizi zaten biliyoruz.

Bu geniş açı lenslerin seçimini yaparken diyaframı iyi olanları tercih edersek sonuçlar muhteşem olacaktır. Prime lensler zoom ve diğer lenslere göre daha keskin, daha kaliteli ve daha net fotoğraflar elde etmemizi sağlıyorlar. Geniş açıda prime lensler kullanmak büyük avantaj diyebiliriz. Nedir bunlar ( marka modeller sadece örnektir ) ; Sigma 35mm f1.4 DG HSM, Canon EF 24mm f/2.8 IS USM, Samyang 35mm f/1.4 AS UMC, Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G.  Prime lens fiyatları kalitesinden dolayı biraz daha pahalıdır. Prime lens alamıyorsak kaliteli diğer zoom lenslerden de alabiliriz. yeterki diyaframı iyi olanlardan olsun.

En çok tercih edilen lenslere ulaşmak için BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ.

6. NETLEMEDE YAPILAN HATA

Tartışacağımız son neden belki de en çok yapılan hatalardan biri diyebiliriz; yanlış netliyorsunuz.!!

Netleme nedir ya. En basit şey.. diyenleri duyuyor gibiyim, fakat özellikle manzara fotoğraf çekimlerinde manuel netleme çok önemlidir ve çok dikkat ve özen gerektirir.

Genelde şu şekilde şikayetler olur;

Otomatik netleme iyi çalışmıyor!!! Otomatik netleme çoğu makinede bulunan ve bazı durumlarda çok fazla işe yarayan bir özelliktir,fakat her zaman beklediğimiz gibi iyi sonuçlar vermeye biliyor.

Manuel netleme yapamıyorum!!! Manuel netleme evet biraz zor gelebilir. El ile manuel olarak kendimiz netlemeyi yaparken bazen zorlanabiliriz. Özellikle daha önce hiç kendimiz manuel netleme yapmamış isek. Manuel netleme aslında istediğmiz odaklamayı elde etmenin harika bir yoludur, ama biraz fazla içeri veya dışarı odaklanarak keskinliği azaltabiliriz. Bu tamamen zamanla oluşan birşey. Zamanda tecrübe kazandıkça bize inanılmaz fayda sağlayacak birşeydir.

SONUÇ

Manzara fotoğrafçılığı ile ilgili kendimizi geliştirmek ve çok iyi çekimler yapabilmek tamamen kendi elimizde. İlk başlarda istediğimiz sonuçları alamayacağız.

Baktığımızda gözümüze çok kötü gelecek fotoğraflar olacaktır, fakat kesinlikle yılmakkk yok. Deneme yanılma yöntemiyle zamanla göreceksiniz ki harika manzara fotoğrafları çıkartacaksınız 😉

Fotoğraf tamamen zamanla tecrübe edilen bir şey. Fotoğraf çekerken size tavsiyem mutlaka çekeceğiniz konuya odaklanın. Fotoğrafı çekmeden önce çekeceğiniz yeri,konuyu,objeyi,modeli herneyse kafanızda gözünüzde önce çekin. Burayı,bunu nasıl çekersem hangi konumdan çekersem daha iyi oluru gözünüzde canlandırın sonra vizörden bakıp deklanşöre basın. Olmadımı? Tekrar çekin.. tekrar çekin. 1 olmaz 2 olmaz 3 olmaz 34 olmaz 39 olmaz ama 40 mutlaka olur. Böylece tecrübe etmiş olursunuz.

Ve fotoğraf çekerken özellikle dışarda sokaklarda çekim yaparken eğilmekten yere yatmaktan birşeylerin üzerine çıkmaktan aslaaa çekinmeyin. ”Millet ne der” i boşverinnn gitsin. Siz çekiminize bakın 😉

Aşağıdaki resime tıklayarak önemli diğer taktikler yazımı okuyabilirsiniz 😉

Şimdilik bu yazım bu kadar. Yeni yazılarımda görüşmek üzere 😉





ABOUT AUTHOR

KADİR
The author didn't add any Information to his profile yet.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *