Perşembe 14 Şubat 2019
Yıldırım Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Çekim Teknikleri

2018/08/09 0

Yıldırım Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Yıldırım fotoğrafı nasıl çekilir, yıldırım fotoğrafı çekerken nelere dikkat  edilir, yıldırım fotoğraf çekim ayarları neler bunlar çok merak ettiğimiz konulardan biri olmuştur.

Yıldırım fotoğrafı çekmek çok zevkli diyebilirim. Çoğu kişinin çıkarttığı sesten korktuğu o anı fotoğraflamak inanılmaz zevk verici bir olay.

Şimdi gelelim Yıldırım fotoğrafı nasıl çekilir, hangi ayarlar kullanılmalı, nelere dikkat edilmeli konusunda.

1. Güvenliği Mutlaka Alın

Yıldırım fotoğrafı çekerken güvenlik çok önemli diyebiliriz. Yıldırım düştüğünde ortaya çıkan enerji yaklaşık 1010 joule ( 1 joule= 1 watt ) kadar olup bu enerji saniyenin milyonda biri zarfında geçtiği hava sütununun sıcaklığını 15000 °C’ye kadar ısıtabilir. Yani yıldırım düştüğünde 1000 wattlık bir enerji ortaya çıkartıyor. Bir insana yıldırım çarpma olasılığı 600 binde birdir. Çok fazla yıldırıma çarpılma olasılığı olmamasına rağmen yinede tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Yıldırım çarpmış bir kişiye dokunmak tehlikeli değildir. Dokunulduğu zaman çarpılma tehlikesi yoktur.

Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlarlar.

  • Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı.
  • Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir.
  • Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın.
  • Su üzerinde iseniz hemen orayı terk edip karaya çıkmaya çalışın.
  • Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın.
  • Tripodu kurduktan sonra kumanda ile çekim yapın.

 

2. Kompozisyon

Yıldırım fotoğrafı çekerken kompozisyon oluşturmak sizin yıldırım fotoğrafınızın diğerlerinden farklı olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden mümkün olduğunca fırsatınız var ise değişik açılardan değişik kompozisyonlar üretebileceğiniz farklı mekanlarda çekim yapın. Yıldırımı koyacağınız kadraj da olan farklı nesneler/objeler fotoğrafı çok başka boyutlara taşıyacaktır.

3. Ekipman Seçimi

Yıldırım fotoğrafı çekerken bazen geniş açı bazen ise tele-zoom lenslerin tercih edilmesi gerekiyor. 10-18,18-55,14-24, 24-70 mm gibi lensler ile yıldırımı geniş açıdan alarak ortaya güzel kareler çıkartabiliriz. Aynı zamanda yıldırımı yakından dar açıda çekmek için 70-200 gibi objektiflerde tercih edilebilir. Sağlam bir tripod, varsa bir uzaktan tetikleyici, makinemizin ıslanmaması için sıradan ama sağlam bir naylon tarzı bir şey seçilebilir.

4. Yıldırım Fotoğrafı Çekim Ayarları

Yıldırım fotoğrafı çekim ayarları aslında o an ki duruma göre değişiklik gösterir. İlk öncelikle Yıldırım fotoğrafı çekerken makineyi manuel modda kullanıyoruz. Beyaz dengesini otomatiğe alıyoruz. Yıldırım fotoğraf çekimlerinde iso genelde 100 olarak tutulur fakat duruma göre dilerseniz 100 iso ile 400 iso arasında ayarlayabilirsiniz. Fazla iso gece karanlığında kumlanma olasılığı arttıracağı için en düşük iso değerlerini tercih etmek önemli.

Diyaframı f5.6 veya f8 değerlerine alıp ilk önce bu şekilde bir çekim yapın. Karanlık bir alandaysanız, enstantane hızını biraz düşürmek faydalı olacaktır. Çekim yaptığınız yer zifiri karanlık ise enstantane süresini 10-25 saniye gibi değerlerde tutabilirsiniz. Dileyen kişiler BULB modunda da çekim yapabilir. İlk yapacağınız değerlerden sonra çıkan sonuca bakarak değerleri ona göre değiştirip en iyi sonuca ulaşabilirsiniz.

5. Yıldırım Fotoğrafı Çekmek İçin Önemli İpuçları

  • Her zaman otomatik netlemeyi kapatın. Şimşek çaktığında, manuel odaklamayı kullanmalıyız. Lensinizi sonsuza kadar otomatik olarak ayarlama, her zaman size en keskin görüntüyü vermez.
  • Çok yoğun yağışlardan uzak olan yıldırımları çekmeye çalışın. Nem, özellikle yağış, odak noktanız doğru olsa bile, yıldırımın görüntüsünü yumuşatır.
  • Birden fazla yıldırım fotoğrafı çekin ve daha sonra onları photoshop ile birleştirme işlemi de yapabilirsiniz. Tamamen tercih meselesi.




2018/08/09 0

İphone’unuzu Su Altı Kamerasına Dönüştürün -AXISGO X WATER HOUSING

admin MORE

ABOUT AUTHOR

KADİR
The author didn't add any Information to his profile yet.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *