Fotoğraf Öğreniyorum 1. Bölüm Pozlama Nedir? Diyafram Nedir? Ne İşe Yarar?

0
158

Bu bölüm fotoğrafa yeni başlayan arkadaşlar için bir kılavuz olacak diyebiliriz. Fotoğrafa yeni başlarken nelere dikkat etmek gerekiyor, öncelikle neleri öğrenmek gerekiyor hepsini bu bölümde göreceğiz.
 
Bu bölümde öğreneceğiniz bazı başlıklar şu şekilde;
 
  • Poz/Pozlama
  • Diyafram
  • Enstantane
  • ISO
  • Kompozisyon
  • Kompozisyon Kuralları
  • Makineler hakkında genel bilgiler
  • Beyaz ayarı, doğru pozlama
  • Lensler ve açıları
  • Alan derinliği
  • DSLR yan ekipmanları
  • Uzun Pozlama
  • HDR fotoğraf ve Panoramik fotoğraf
  • Fotoğrafta Temel anlamda Işık
  • Temel Işık Çeşitleri ve yönleri

     

    Fotoğraf eğitim setimizde bazı konuları hem yazılı olarak görecek hemde video olarak izleyebileceksiniz.

    Her makalenin anlatımının bitiminde sayfanın alt kısmında o konuyla ilgili videoya ulaşabileceksiniz. 

    İhtiyacınız olan Temel Ekipman

Fotoğraf öğrenmeye en basit bir makine ile başlayabilirsiniz. İlk etapta öyle büyük paralar vermeye çok gerek yok bana göre. Elindeki mevcut makinenin veya almayı düşündüğünüz makinenin diyafram,enstantane ve ıso ayarı yapılabilir makine olmasına ve değiştirilebilir lensinin olmasına dikkat edin şimdilik yetecektir.

Konu 1. Pozlama – Fotoğrafçılığın en temel unsuru

Fotoğrafta pozlama, makine sensörünüze ulaşan ışık miktarıdır. Fotoğraflarınızın ne kadar parlak veya karanlık göründüğünün çok önemli bir parçasıdır.
Fotoğraf çekenlerden çok fazla duymuşsunuzdur ” çok fazla pozlanmış,çok az pozlanmış” gibi cümleler. Bunların anlamları aslında çok basittir. Çok fazla pozlanmış fotoğraf demek olduğundan fazla ışık almış ve patlamış ( bembeyaz ), çok az pozlanmış fotoğraf demek gerektiğinden az ışık almış karanlık fotoğraf demek diyebiliriz.

Aşağıdaki örnekte çok fazla pozlanmış bir fotoğraf örneği görüyorsunuz.

Aşağıdaki örnekte ise az pozlanmış bir fotoğraf örneği görüyorsunuz.

Peki doğru pozlamayı nasıl yapabiliriz? Doğru pozlama yapabilmek için diyafram,enstantane,ıso üçlüsünü bilmemiz gerekiyor. Bu 3’lü ilk başka çok karmaşık gibi gelebilir, fakat hiçte öyle olmadığını göreceksiniz. Sakın ama sakın gözünüzde büyütmeyin. Makarna yapmak kadar kolay 😀

Çoğumuz makinelerimizi otomatik modda kullanıyoruz. otomatik mod bizim adımıza diyafram,enstantane,ıso ayarlarını yaptığı için bize sadece deklanşöre basarak fotoğrafı çekmek kalıyor. Ama ilk başlarken otomatik modda öğrenilmesi taraftarı değilim. Manuel modda denemeler yaparak diyafram,enstantane,ıso konularını mantık olarak çok daha iyi anlayacaksınız.

Otomatik modda çekim yaparken, kameranız bir diyafram ayarı, ISO ayarı, enstantane hızını sizin için ayarlar.

Otomatik kullanışlı olabilir, ancak güzel bir fotoğraf çekmek için yaratıcı yeteneğinizi de ciddi şekilde sınırlandırır. Özellikle bazı koşullarda otomatik mod ciddi anlamda size hayal kırıklığı yaratabilir. Nasıl mı?

Aşağıdaki fotoğraf aynı yerde aynı zamanda aynı koşullarda çekildi. Sol taraftaki fotoğraf otomatik modda çekilirken, sağ taraftaki fotoğraf ise manuel modda çekildi. Sağdaki gün batımının ne kadar güzel çıktığına dikkat edin.

 

Şimdi Diyafram,Enstantane ve ISO ya Geçelim.

Diyafram Nedir? Ne İşe Yarar?

 Diyafram, makineye ne kadar ışık gireceğini kontrol eden, objektifteki küçük bir bıçak mekanizmasidir. Diyafram f harfi ile gösterilir. 

Diyafram değeri rakamsal olarak ne kadar büyük olursa içeri giren ışık o kadar azalacaktır. Bunun sebebi yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi diyafram değeri rakamsal olarak büyüdüğünden objektifteki diyafram bıçağı kanamış ufacık bir delik haline gelmiş. Böyle olunca da doğal olarak içeri çok az ışık girecektir. Diyafram değeri rakamsal olarak ne kadar küçük olursa içeri giren ışık o kadar artacaktır. Bu sefer tam tersi diyafram bıçağı çok açık olduğu için içeri çok ışık giriyor. Aşağıdaki gif örneğinde de bu olayı görebilirsiniz.

Diyafram aynı zamanda alan derinliğini de kontrol etmenizi sağlar. Alan derinliğini kısacak anlatmak gerekirse çok meşhur duyduğumuz arkaplanı yok etmek teriminde kullandığımız bir terimdir diyebiliriz. Bir arkadaşımızın fotoğrafını çekerken onun arkaplanın yok olmasını/flu olmasını istiyorsak diyaframımızı açabildiğimiz kadar açmak ve arkadaşımıza yeteri kadar yaklaşarak çekim yapmalıyız.

Diyafram konusu ile ilgili videolara aşağıdan ulaşabilirsiniz. Videoların hemen altında bir sonraki dersimiz olan Fotoğraf Öğreniyorum 2. Bölüm Enstantane Nedir? Ne İşe yarar? dersine tıklayarak ulaşabilirsiniz.