Fotoğraf Öğreniyorum 4. Beyaz Ayarı Nedir? Çekim Modları Nelerdir?

0
41

İç mekanlarda fotoğraf çekerken fotoğraflarınızın neden sarıya dönük sonuçları neden verdiğini hiç merak ettiniz mi? Ya da kışın kar fotoğrafı çektiğinizde kar’ın beyaz çıkmadığına çok şahit olup üzülmüşsünüzdür. Beyaz dengesi fotoğraf çekimlerinde çok önemlidir. Bu yazıda, doğru renkler elde etmek için fotoğraf makinenizde nasıl ayarlayabileceğinizi açıklayacağım.

Beyaz Dengesinin Tanımı

Basitçe açıklamak gerekirse beyaz dengesi, renkleri daha doğal görünecek şekilde ayarlamak anlamına gelir. 

Beyinlerimiz renkleri bizim için otomatik olarak işler ve doğru rngi görmemizi sağlar. Makinelerimiz ise sadece ortam renk sıcaklığını izleyerek renk sıcaklığının ne olduğunu tahmin eder. Çoğu zaman yeni nesil makineler oldukça iyi sonuçlar verir, ancak bazı durumlarda çok büyük hata yaparlar. Bu hatalardan dolayı, bazı fotoğraflar mavimsi veya sarımsı çıkabiliyor.

İşte hem doğru hem de yanlış Beyaz Dengesi örneği

Yukarıdaki fotoğraflarda gördüğünüz gibi, soldaki fotoğraf daha doğal geliyor ve ten tonları doğru gözüküyor, sağdaki görüntü ise çok sarı. 

Renk Sıcaklığı ve Ölçümü
Yukarıda söylediğim gibi, farklı ışık kaynakları farklı renk sıcaklıklarına sahiptir. Bu renk sıcaklıkları Kelvin cinsinden ölçülür ve çoğu zaman tipik bir gün ışığı olan “5.500K” gibi bir şey görürsünüz. Yaklaşık Kelvin renk ve değerlerini gösteren aşağıdaki örnek şemaya bir göz atın:

Makineniz “Otomatik Beyaz Dengesi” olarak ayarlanmışsa, referans noktası olarak kadrajdaki beyaz bir nesneyi ölçerek Kelvin değerini tahmin etmeye çalışır. Örneğin, bir kadrajdaki beyaz bulutlar beyaz bir referans noktası olarak kullanılacak ve renklerin geri kalanı bu referans rengine bağlı oluşacaktır. Bu tür bir hesaplama her zaman iyi sonuçlar vermeyecektir. Bu nedenle bu gibi durumlarda makinenizde doğru Beyaz ayarını manuel olarak ayarlamanız gerekebilir.

Beyaz ayarı tabi artık raw ( canon makinelerin ham fotoğraf ismi ), nef ( nikon makinelerin ham fotoğraf ismi ) olarak çekim yapıldığı için beyaz ayarını fotoğraf çektikten sonra fotoğraf düzenleme programları olan photoshop veya lightroom gibi programlarla düzeltme şansımız var.

Bu yüzden ham raw/nef olarak fotoğraf çekmek çok önemlidir. Raw mı çekmeliyim? Yoksa jpg mi çekmeliyim? sorusu ile ilgili videoya BURAYA TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz.

ISO konusu ile ilgili videolara aşağıdan ulaşabilirsiniz. Videoların hemen altında bir sonraki dersimiz olan Fotoğraf Öğreniyorum 5. Alan derinliği Nedir? Arkaplan nasıl flu yapılır? dersine tıklayarak ulaşabilirsiniz.