Gündüz Güneşli Havada Fotoğraf Çekim Teknikleri

0
61

Dışarıda güneşli bir gün fotoğraf ve video çekmeyi denediyseniz ama ışık ile ilgili istemediğiniz bazı sorunlarla karşılaştınız. Bazen modeliniz sert ışığa maruz kaldı, bazen arkaplan istediğiniz derinlikte olmadı gibi şeylerle karşılaştınız.
Tüm bunların nedeni aslında günün hangi saatinde çekim yaptığınız ve o saatlerde sorunları gidermek için neler yapıp yapmadığınız ile alakalı diyebiliriz. Fotoğraf çekim teknikleri anlamında bazı taktiklere göz atacağız.

Günün Hangi Saatinde Fotoğraf Çekimi Yapmalıyız?

Aslında fotoğraf çekiminin en önemli sorusu ve cevabı bu aslında. En iyi sonuçları alabilmek ve çok daha az sorun yaşamak için günün hangi saatlerinde fotoğraf çekimi yapılmalı?

Günün her saatinde farklı sonuçlar alacağımızı bir kere mutlaka bilmeliyiz. Çünkü her saat diliminde güneşin konumu ve şiddeti farklılıklar göstereceği için saat seçimi çok ama çok önemlidir fotoğraf çekimi için.

Sabah erken saatlerde veya öğleden sonra akşam gün batımına yakın saatlerde bir çekim planlamak her zaman daha iyi olacaktır. Bu saatlerde çekim yapmak daha az sert gölgelerle karşılaşmamızı hatta çoğu zaman hiç sert gölgeler ile karşılaşmayacağımız zamanlar bile olacaktır. O yüzden çekimleri mümkün olduğunca sabah saatlerinde veya öğleden sonra güneşin etkisini kaybetmeye yakın olduğu saatlerde yapmaya özen göstermeliyiz.


Günün tam ortasında güneş tam tepede olduğu saatte çekim yapmaya kalkarsak tam anlamıyla bir hayal kırıklığı yaşama şansımız oldukça fazladır ( tabi güneşi engelleyecek yardımcı ekipmanlar yok ise. Birazdan onlara değineceğiniz ).


Güneşin tam tepe olduğu saatlerde çekim yaptığımızda modelimize tepeden vuran sert güneş ışığı yüzünden göz altlarında,çene altlarında, kulak kesim yerlerinde inanılmaz ters gölgeler oluşacaktır ve bu bizim hiç istemediğimiz bir şeydir. Bu olduğunda fotoğraf ciddi anlamda kötü çıkacaktır.

ND Filtre Kullanın

Eğer güneş ışığının çok sert olduğu öğlen saatlerinde çekim yapmak zorunda iseniz ND filtre kullanarak sorunu biraz olsun azaltabilirsiniz. ND filtre size bir kaç stop avantaj sağlayacaktır. Seçmiş olduğunuz ND filtreye göre tabi değişiklik gösterecektir bu sonuç.

Reflektör Kullanarak İşinizi Kolaylaştırın

Güneş tepenizdeki iken fotoğraf çekimi yaparken güneş ışığı modelinizi ön taraftan aydınlatıyorsa modelin göz altlarında,çene altlarında,kulak kenarlarında daha öncede bahsettiğimiz gibi inanılmaz kötü sert gölgeler oluşur. Bunu engellemek adına modelimizin üstüne reklektörü tutarak gelen sert ışığı yumuşatabiliriz.

Sert güneş ışığı modelimizin arkasında ise bu sefer yüzünde az pozlanmış bir görüntü olacak ve karanlık olacaktır. Bunun önüne geçmek için ise reflektörü modelin yüzüne yansıyacak şekilde konumlandırarak yüzü aydınlatmayı sağlayabiliriz.

Reflektörü çok yaklaştırırsak yüz bu sefer yapay bir parlaklık alacak, o yüzden ileri geri yaparak doğru ışığı yakalamak şart. 5 farklı reflektör olduğunu ve her birinin farklı etki yaptığını da unutmamak gerekiyor.

  • Beyaz Reflektör : Işığ yumuşatarak direk yansıtır
  • Siyah Reflektör : Işığı emerek matlaştırır
  • Altın Reflektör : Sıcak tonlarda ışık yansıtır
  • Gümüş Reflektör : Işığın %90’ını direk yansıtır
  • Kapatıcı Reflektör : Işığı büyük oranda yumuşatır