Sert Güneş Işığında Fotoğraf Çekim Teknikleri

0
123

Yazın güneşin altında fotoğraf çekimi yapmak tam bir işkence olabiliyor. Çoğumuz güneş altında fotoğraf çekmeyi istemesekte bazı durumlarda mecbur kalabiliyoruz.

Güneşli havalarda fotoğraf nasıl çekilir? Nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Güneşli havada fotoğraf çekim tüyolarına göz atacağız.

1. GÜNEŞİ MODELİN ARKASINDA TUTUN

Modeliniz ile makine arasına hayali bir konum çizgisi çizin. Güneşi modelin arakasına konumlandırıyoruz. Bunun sebebi güneş ışığının sert ışığının modelin yüzüne direk vurmasını engellemek. Modelin yüzüne direk gelen sert güneş ışığı hem modelin gözlerini kamaştırmaya sebep olacak hemde yüzün belli kısımlarında sert gölgelerin oluşmasını sağlayacaktır. Ayrıca yüzde büyük bir patlak dediğimiz parlama olacaktır, ki bu hiç istemediğimiz birşeydir.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

2. BİR REFLEKTÖR KULLANIN

Dış mekanlarda ya da stüdyo ortamında fotoğraf çekerken en çok ihtiyacını duyacağımız ekipman olan yansıtıcılar ya da diğer bir söylemiyle reflektörler, farklı boyutlarda ve değişik renklerde olabilir.

Gölgeleri yumuşatmak için kullanılır ve ışığı yansıtma özelliğine sahip malzemelerden yapılır. Beyaz, gümüş ve altın renkli yansıtıcılar en çok kullanılanlardır. Güneş modelimizin arkasındayken güzel bir arka ışık sağlayacaktır, fakat bu durumun dezavantajı modelin yüzü yeterince aydınlatılmayacak olmasıdır. Tabi bunun çok fazla önemli yok.

Güneş ışığını istediğimiz oranda modelin yüzünü aydınlatmak için reflektör kullanmamız sorunu çözecektir. Reflektör fiyatları gayet makul. Eğer para vermek istemiyorsanız beyaz bir karton da kullanabilirsiniz. Veya sert bir mutavva alıp alüminyum folyo kaplayarak kendi reflektörünüzüde yapabilirsiniz.

Modelimizi  reflektör ile altta aydınlatmak alın ve göz bölgesinde gölgelerin oluşmasına sebep olabilir. Üstten tutmak ise çene bölgesinde sert gölgelerin oluşmasına sebep olacak. Mümkün olduğunca iki reflektör ile modelinizi aydınlatın. Hem altta hemde üst kısımdan aydınlatmak çok iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.

GIF by Photojojo - Find & Share on GIPHY
Animated GIF - Find & Share on GIPHY
Üstten tutulan reflektör
Alttan tutulan reflektör

3. POZLAMAYI KENDİNİZ YAPIN.

Parlak güneş ışığında çekim yaparken, özellikle bir akıllı telefonla çekim yapıyorsanız, pozlamayı manuel olarak kendinizin ayarlaması mantıklı bir tercih olacaktır. Otomatik modda bazı zamanlar fazla pozlanma söz konusu olabiliyor. Yüzler patlak çok aydınlatılmış çıkabiliyor.

Çok ve az pozlanmış örnekler

4. GÖLGE OLUŞTURUN

Arka planda mavi gökyüzünü elde etmek istiyorsanız, güneşin modelinizi yandan veya önden aydınlatması gerekir. Ama biz ışığı iyi kullanmak için güneş ışığını arkaya almıştık. Şimdi ne olacak? Bu durumda yapmamış gereken şey reflektörü bir gölgelik gibi kullanmak olabilir. Reflektörü modelimizin üstünden tutarak hem gökyüzünün mavisini yakalayabilir hemde modelimizin üstüne düşen güneş ışığını daha yumuşak hale getirmiş oluruz.

5. FİLTRELERİ KULLANIN

Güneşli havalarda ND filtre kullanmak çok işe yarıyor diyebiliriz. ND filtreler içeri giren ışığı derecelendirdiği için diyafram ve enstantane kullanımımız da bize büyük fayda sağlar. Özellikle gündüz uzun pozlama yapmak istediğimizde ND filtreler bize çok yardımcı olur.

Parlak güneş ışığında gökyüzüne doygunluk kazandıracak polarize filtreler de kullanabilirsiniz.