Sert Güneş Işığında Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır

0
103

Sert ışık nedir? Sert güneş ışığı, genellikle gün ortasında rastlanan çok parlak, modelinizin yüzünde çekim yaptığınız açılara göre çok sert gölgeler oluşturan bir ışık türüdür. Modelinizi doğru konumlandırmadığınız durumlarda sonuçlar felaket olabilir.

1. GÜNEŞİ MODELİN ARKASINDA TUTUN

Modelinizi güneşin tam karşısına konumlandırmak yerine güneşi modelin arka kısmına veya 45 ° ‘lik arka yan kısmına konumlandırmanız biraz daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bunu yaparak sert güneş ışığının modelin gözlerini kamaştırmasını engellemiş, yüzdeki sert gölgelerin oluşmasını engellemiş olacaksınız.

güneşi arka plana konumlandır

2. BİR REFLEKTÖR KULLANIN

Güneşi modelin arkasına aldık ve arka tarafta güzel bir ışık etkisi yarattık. Ancak bu durumun bir dezavantajı ortaya çıktı. Modelin yüzü bu sefer çok karanlıkta kalmış oldu.
Modelin yüzünü soft bir şekilde aydınlatmak için 10-20 TL’ye bile bulabileceğiniz bir reflektör kullanmak yerinde olacaktır.

Reflektör yoksa evdeki beyaza yakın bir çarşafı,beyaz bir kartonu hatta ilginç gelecektir ama beyaz bir yastığı bile kullanabilirsiniz. 

Modeli tek bir reflektör ile aydınlatmak yerine iki reflektör kullanarak aydınlatmak daha iyi sonuçlar almayı sağlayacaktır. Üst kısımdan tutulan reflektör alın,saç kısmını aydınlatırken, çene altında oluşan gölge kısımları da alt taraftan tutulan reflektör ile aydınlatacaktır. Bu sayede ışık bütünlüğü sağlanmış olacaktır.

3. MÜMKÜN OLDUĞUNCA MANUEL ÇEKİM YAPIN

Otomatik çekimlerde güneş ışığının yoğunluğundan kaynaklı pozlama da ciddi anlamda bozukluklar olabiliyor. Çekimi mümkün olduğunca manuel modda yapmaya özen gösterin. Bu hem diyafram,enstantane,iso üçlüsüne hakim olmanızı sağlayacak hemde pozlama konusunda gelişmenize imkan tanıyacaktır.

4. GÖLGE OLUŞTURUN

Güneş açısını değiştirerek çekim yapmak önemli alternatiflerden biriydi. Açı değiştirmeden daha soft sonuçları almak istiyorsanız bu adım size göre.

Modelimizin tepeden üstüne gelen sert güneş ışığını yukarıdan tutulan reflektör tarzı bir şey ile yumuşatmak gayet basittir.

5. NOKTA ( SPOT ) ÖLÇÜM KULLANIN

Yumuşak, hoş bir cilt tonu oluşturmak için ışığı iyi kullanmak çok önemlidir.

Bunun oluşmasını sağlayacak bir diğer etken ölçüm modudur. Nokta ( spot ) ölçümü kadrajınızın genelini ölçmek yerine kadrajın ortasındaki küçük alanı ölçerek pozlamayı belirler. Buda modelin daha iyi çıkmasını cildinin daha hoş gözükmesini sağlayacaktır.