Kategoriler
Fotoğrafçılık Fotoğrafçılık Nedir?

Fotoğrafçılık Nedir? Nasıl Öğrenmeliyim?

Fotoğrafçılık, hayata farklı açılardan bakmayı sağlamayı başaran en güzel hobilerin başında yer almaktadır. Hobi olarak fotoğrafçılık yapmak isteyen; ancak nereden başlayacağını bilemeyenler için bu yazımızda fotoğrafçılığın nasıl öğrenileceği ve yapılabileceğine yer verdik.

Fotoğrafçılık aslında resme dair her şeyin tek bir sözcüğe dönüşmesi ile başlar, o da vizyondur. Vizyonu üst düzeyde olan kişilerin kendi özgün düşüncelerini ve bakış açılarını ortaya koymak için uğraştıkları önemli bir sanat dalı haline gelen fotoğrafçılık, çağımızda hem bir çok insanın yapması hem de ortaya çıkan ürünlerin çoğunun piyasa malzemesi haline gelmesi sebebiyle rekabetin fazla olduğu bir sektördür.

Vizyon açısından incelendiğinde fark yaratabilen önemli fotoğraf sanatçıları sektörel bazda sıyrılmayı başararak, zaman içerisinde tanınırlar ve ürünlerini sergileme fırsatı bulurlar.

Mesleki açıdan fotoğrafçılığın beraberinde, hobi olarak da sıklıkla yapılmaktadır. Hayata, ayrı bir pencereden bakmayı sağlar.

Fotoğrafçılık Nedir?

Hayal gücü, görme ve görünenin eldeki araçlar yardımıyla resme aktarılması sanatını, eyleme dönüştürebilen sanatçılara fotoğrafçı denir. Fotoğrafçılıkta gözlem becerisi çok önemlidir, dünyanın en iyi envanterine sahip olmak iyi bir bakış açısına sahip olunmadıkça yetersiz kalacaktır.

Aslında fotoğraf ve resim sanatı aynı şeylerdir. İkisinde de hayal gücü somut hale dönüşür. İkisi arasındaki tek fark ressamların bütünüyle hayal gücüne bağlı şekilde çalışabilmesidir. Bir resim tekniği olan mürekkep püskürtmeli baskı ile (giclee resim) karanlık odada resimlerin tab edilmesi işlemi arasında önemli bir fark yoktur. Her ikisi de fiziksel renklerin fotoğraf kağıdına ya da tuvale aktarılmasıdır.

Fotoğrafçılık Nasıl Öğrenilir?

Fotoğraflar, seçimler yaparak olur ve kusursuz resimler doğru seçimlerin neticesinde ortaya çıkarlar. Doğru seçimler fotoğrafçının bilgisinin direk olarak sonucudur. Bununla beraber, kusursuz resimler, harika ekipmanlara sahip olmaktan geçmez. Elbette ekipman kalitesi görüntünün berraklığını, renk tonlarını ve renklerini etkileyecektir fakat çoğu fotoğraf çekimi herkezin kullanmış olduğu kameralar ile yapılabilir.

Fotoğrafçılığı öğrenmek için çeşitli sanat kuruluşlarındaki fotoğrafçılık kurslarına gidebilir ya da bireysel çalışmalarla öğrenebilirsiniz. Ayrıca bazı üniversitelerin fotoğrafçılık üzerine dersleri bulunur, onlara katılabilirsiniz.

Kendi imkanlarıyla fotoğrafçılığı öğrenmek isteyenlerin izlemesi gerekli olan bazı önemli noktalar bulunur. Bu noktaların en önemlisi ne olursa olsun mümkün olduğunca fazla çeşit fotoğraf görmek ve kompozisyonların içeriğini kavrayabilmektir. Fotoğrafçılık öyle bir meslektir ki daima görünenin ötesindekini bilmeniz gerekir. Büyük bir duvara baktığınız zaman en iyi görüntüyü verecek 5 santimetrelik alanı anında görebilmeniz gerekir. Bu bakış açısı ise bol pratik ve tekrarla sağlanabilecek bir yetenektir.

Kameranızın Yapabileceği Her İşlevi Öğrenin

Fotoğraf makinesini keşfetmek, yalnızca diyafram, obtüratör hızı ve odağı keşfetmek DSLR’nizde çoklu pozlama özelliğini nasıl kullanacağınızdan tutun da diyafram aralıklarına kadar her çeşit fonksiyonu bilmek oldukça önemlidir. İyi bir fotoğrafçı olmak işin teknik yapısını iyi bilmekten geçer.

Hareketli nesnelerin çekimini yaparken, nesnenin hareket hızı, kullanılan lens, ışık değeri (asası), diyafram aralığı, mercek ve beyaz ayarı gibi bir çok teknik faktör çekilen resmin niteliğini etkileyecektir. Çekilen objenin net alan derinliğini hesaplamak ve vurgulamak arzu ettiğiniz noktaya göre focus ayarı yapmak en önemli fotoğrafçılık yöntemleri arasındadır. Çekeceğiniz her görüntüyü küçük ekrandaki hali gibi değil büyük bir duvardaki tablo gibi düşünerek çekmeniz gerekir. Yaratıcılığınızı genişletmeyi öğrenmek, eşsiz bir perspektifle sahneleri yakalamak için kullanabileceğiniz araçlardan ve teknik verilerden geçer.

Fotoğraf Yarışmaları Geri Dönüşleri Nedeniyle Harika Birer Öğretmendir

Fotoğraf yarışmaları, dijital fotoğrafçılığı öğrenmek için muhteşem bir yol olabilir. Çalışmalarınız hakkında size geribildirim sağlayacak bir yarışma, ürünlerinizin gerçek değerini görmenize olanak sağlayabilir. Bugün bir çok fotoğraf yarışması sadece, “kaç kişi bu resmi görüntüledi?” ya da “neden benim resmim değil de diğer bir resim kazandı?” sorularına cevap vermiş olduğu için düzenlenmektedir.

Ödül ne olursa olsun sırf kendinizi denemek ve kullanıcılar tarafından eleştiriler almak için ufak çaplı yarışmalara katılmak yararlı olacaktır. Üstelik bu yarışmalara müracaat sırasında bağlantılar kurarak kendi yapmış olduğu çalışmalarnızı değerlendirme fırsatı elde edebilirsiniz.

Kendinizi Yansıtacağınız Gerçek Tarzınızı Bulun

İyi bir fotoğrafçı her alanda çalışabilmesine rağmen uzmanlaşması gerekli olan tek bir alana yöneldiği takdirde başarısı inanılmaz ölçüde artacaktır. Örneğin peyzaj fotoğrafçılığı ile portre yapmış olduğu çalışmalar arasında önemli kompozisyon ve ışık farklılıkları bulunur. Aynı şekilde hareketli cisimleri çeken spor fotoğrafçıları ya da araba yarışı fotoğrafçılarının bakış açısıyla hayvan fotoğrafçılarının bakış açıları farklı olabilir.

Bir resmi gerçekten güzel yapan ya da büyüsünü bozan en önemli faktör ışıktır. Işık, kullanmak arzu ettiğiniz resim kompozisyonuna göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple muhakkak makine seçiminizin doğruluğunun beraberinde uygun mekan ve yan ekipman seçimine özen gösterin. Doğal ışığın yeterli olmadığı ortamlarda harici ışıklardan faydalanmayı unutmayın.

Harika resimler bulmak istiyorsanız Flickr, 500px gibi nitelikli resimlerin sergilendiği web sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Yapacağınız fotoğraf yapmış olduğu çalışmalar için ilham almak bir hayli önemlidir. Bu ilhamları başka fotoğraf sanatçılarının yapmış olduğu çalışmalarndan yakalayabilirsiniz.

Yardımcılık ya da Staj Yapmaktan Çekinmeyin

Çıraklık, resme dair ana hatları öğrenmek ve fotoğrafçılığa başlamak için genel olarak göz ardı edilen bir yöntemdir. Eğer beklentiniz bir anda çok iyi yerlere geleceğiniz yönündeyse, fotoğrafçılık gibi rekabetin üst seviyede olduğu bir sektörde sağlam bağlantılar kurmadığınız takdirde hayal kırıklığı yaşamanız olasıdır.

Bazı durumlarda doğru kişiyle staj yapmak, herhangi bir fotoğrafçılık kursuna gitmekten daha verimli olabilir. Ancak bu kişinin bilgi sunma konusunda cömert olması ve cesaret verici bir öğretmen olması gerekir. Yanlış staj, sizi küçücük bir ofis dosyasına sıkıştırabilir ve herhangi bir şey öğrenme fırsatı bulamadan önemsiz ayak işlerini yapmak mecburiyetinde kalabilirsiniz. Asla pes etmeyin.